Friday, 16 November 2012

wedding review 6 : veil nikah

Asalnya nak DIY veil nikah..tapi pak andam sangat la bermurah hati nak bagi pinjam je veil nikah tanpa charge tambahan.hee..bagus jugak..saat2 akhir memang banyak perkara lain nak setel..bagai orang mengantok disorong bantal.terus say YES!..dah setel satu kerja.tak perlu DIY veil..


chiffon veil vs pengantin vs pengepit

sila fokus hanya pada veil..abaikan pengantin perempuan yang macam tak sabar sangat nak tandatangan surat nikah..bagai nak rampas dari suami..haha

Thursday, 15 November 2012

wedding review 5 : baju nikah

Untuk baju nikah, memang dari awal  plan nak hantar jahit kat makcik yg selalu jahit baju family kitorg je. takde tempah designer mahal2..kos upah baju kurung moden adalah sangat murah..rm30..beli kain 1meter=rm12,4meter=rm45

untuk menambahkan meriah, sy beli kain lace 1 meter = rm38.then, potong border n bunga2 tu utk patch kat baju.setel.xyah beli border lace yang mahal2.jimat banyak kat situ.

pastu, buat bunga 3d jugak utk patch kat baju..beli kain chiffon rm2x2meter=rm4...
pearl : +-rm20

so, total untuk baju nikah :
harga kain + upah jahit + kain lace + kain chiffon + pearl
45 + 30 + 38 + 4 + 20 = RM137
MURAH kan??

see de LENGAN BAJU...salam mak mertua after nikah..SERONOK sbb dh ada 2 emak sekarang ;)

details BAJU NIKAH..maafkan la rupa kain yang sedemikian...eh tapi masa nikah, dah x selekeh macam ni dah

baju kurung moden ni, memang saya suka2 buat design senget cenggitu..nak nampak kurus katanyerrr..haha tapi berkesan jugak teknik ni..walaupun kenyataannya tak kurus tapi sebab design baju nampak kurus pun boleyyy..haha
bukti : kain iron time nikah..tumpang iron kat kedai baju sebelah kedai saya.secara PERCUMA..heee suka ajer kalau free kan.senang guna iron yang guna secara menegak tu.kalau kat rumah kena iron secara melintang..haha apa yang lintang pukang sangat ayat nih

saat2 kena dera dengan kameraman..hindustan sangatttt main cakcak bagai..haha

Saturday, 10 November 2012

Orang paling bizi masa majlis saya

org tumbuk inai die pun nak jugakkkk..nah sebiji lesung batu..memang suke la si awan nano ni dapat lesung batu sebijik kat die

ni pun kemahin kalah pengantin..diammmm je aunty die inaikan..kalau tak,nak dok diam seminit pun susah


gambar nikah memang sangat la banyak gambar dia..bukan pengapit tau.PENGEPIT..hehe..kalau nak dok sebelah  mama die je takpe..ni tak, nak dok atas bantal pengantin tu sekali..hamboiii


nampak tak gambar die kt ujung belah kanan tu??haha..ade jugakkk..kesian je tak masuk gambar penuh..

ni masa khatam quran pagi..nampak tu belah kanan tu.siap pakai baju kurung comelll bagai.nak mengaji jugakkk...tibe2 dok  celah2 org."mama nak air"..punya la ramai umat manusia kt dlm rumah tu..mama jugakkkk yang di cari nak mintak air..kelaka la ica ni(ica ni anak sedara saya tapi dia panggil saya mama.kang ade pulak cakap aku makJan sebab baru kawin tapi dah ade anak..heee)

nampak tak betapa bizinye die masa hari majlis..muka dah mengalahkan wedding planner nih..macam banyak sangat keje die tak setel lagi..kerut2 dahi..haha
die sentiasa bos..org lain dok bawah.dia wajib berdiri..dah sape bising2 kang mendapat la kene sound ngan die "ishing  laaa"..kau mampu sound org lagi besar cenggitu??budak ni je yg mampu buat cenggitu..haha



Friday, 9 November 2012

wedding review 4 : handbouquet nikah

Handbouquet nikah = fresh flower.peach rose campur bunga kecik2 tu ape ntah namanya..haha..disediakan oleh pak andam jugak.termasuk dalam pakej..

bunga tangan ni jugak bawak pegi outdoor petang tu.pak andam curik sekuntum pinkan kat poket baju incik mat kool untuk outdoor.tapi sampai lokasi outdoor bunga pun dah hilang entah ke mane..penat je curik..heee

yang pepel kecik tu ape nama haaa??dengan yg bijik2 merah2 tu..~~tak tau sangat pun nama bunga~~

selepas akad nikah..~~kami suami isteri memang tak pandai senyum manis depan kamera~~abaikan muka pengantin

Handbouquet of de day..31sept2012

wedding review 3 : henna



ni je gambar yang boleh nampak henna yang dah siap masa hari nikah..tunggu la gambar dari op nanti kot kot ade yang lain..heee

Thursday, 8 November 2012

wedding review 2 : make up sanding

Make up sanding dengan pak andam yang sama time nikah..walaupun dengan orang yang sama tapi mekap memang nampak lain..tapi dua2 puas hati..time sanding, tang mata memang meletopss..dah pengantinnye mate sangat la sepet.maka, harus la make over tang mata lebih sikit..bulu mata atas n bawah kene letak.baru la nampak terbukak sikit mata tu..klu x, penat tetamu nak cari mata pengantin...ehh~~

yang paling penting mekap ni TAHAN sampai petang..kalau cantik sekejap je pun tak gune jugak..penat bayar mahal2, time sanding je cantik.elok je abis sanding, mekap cair.memang kelaut la kan..nasib baik saya tak tersalah pilih tukang mekap..Syukur..

cakap banyak pun tak guna kalau xde bukti..tengok la gambar kt bwh ni ha..

ni gambar dari OP yang diorang upload kt fb 2 3 keping.termasuk gambar bawah ni.album x dapat lagi ;(
saya rasa mekap saya cantik..~~kau mampu puji diri sendiri mcm ni???haha

ni gambar dari kamera sendiri..captured by my sis, linda mantopo

Wednesday, 7 November 2012

wedding review 1 : make up nikah

punya la lame nak buat review wedding.2 bulan dah kawin br hegeh-hegeh..bajet nak tunggu gambar cun2 dari OP tapi apakan daya.smpai hari ni pun xde bau2 lagi album kawin..maka, ngadap je la gambar dari kamera sendiri..
Makeup Nikah : oleh Deqwan Renjis boutique..recommend!!!
sangat suka dengan make up diri sendiri..ramai puji cakap cantik(ehhh mane ade orang tak puji pengantin.depan2 semua harus cakap cantik.kannnnn)..makeupnya simple je..takde la tepung gomak sangat.sweeet je.kate utk nikah kan.harus la sweeet.heeee.yang paling PENTING pak andam adalah berjaya menutup cela muka saya.(muka saya banyak parut jerawat kat pipi.ade hitam2..sangat dislike!)nasib baik dapat tutup..SELAMAT...
ni gambar kamera sendiri..maka, kualiti tak seindah OP..MAAF...
p/s : 2nd review : make up sanding