Tuesday, 3 April 2012

DIY Giant Paper Flower


sangat la berat tangan nak update blog sekarang ni..update2 je terussss buat tutorial..sangat feeling martha stewart kannnnn..haha

tutorial ni amat la senang. mula2 nak buat giant paper flower yang guna crepe paper tu. tp dah tersalah beli crepe paper.so, tak menjadi. sebab ni je barang yang adenye punnn, maka terhasil la giant paper flower version doily paper..jom layan tutorial jom.kalau tak paham nasib korang la eh..ampunnnn..

1st, kena ada doily paper semestinya. yang besar lagi ok. aku guna yang 8inci.kalau ade yg 10inci pun ok.br jadi GIANT flower.kalau tak jadi NOBITA flower jer nanti..euuwww


2nd, kena ada solitip (sepatutnya guna pelilit bunga telur tu tau.tapi aku tak beli.yang ada solitip ni je.pun boleyyy la kan.)

3rd, kena ada batang kayu (yang ni suke2 korang la nak guna apa kan. aku guna buluh yang biasa orang buat hiasan dalam pasu tu..tapi dalam tutorial ni guna batang chopstik je.hari tu buat tak sempat nak ambik gambar bagai. maka, pagi tadi gigih la buat & ambik gambar semula sebab nak penuhi permintaan peminat martha stewart..euuwwww bajet tau...)

terima la gambar bajet martha stewart..larikkkkk

1st step, lipat doily paper macam ni (better jangan guna sekeping je.nanti lembik sangat)


2nd step, lipat lagi sekali. jadikan bentuk V


3rd step, ambik batang kayu dan buat macam kat atas ni.


4th step, gulung doily paper. jangan gulung betul2 ikot batang tu.gulung longgar2 je okey..jadi macam kat bawah ni.


5th step, solitipkan doily paper bagi lekat kat batang.


6th step, ambik lagi 1 doily paper, pastu buat bentuk V macam kat atas td, pastu lekatkan macam kat atas ni.


7th step, lapiskan banyak2 macam dalam gambar

8th step, haaaa dah nampak bentuk bunga kan. so, tambah la lagi banyak2 sampai puas hati okeyh..

nanti boleh ambik gambar macam kat bawah ni...amboiii terus bg tips photoshoot lagi..ngeee

SELAMAT MENCUBA LALING SEMUA!!

8 comments:

  1. wah, mudah dan senang la martha stewart versi malaysia..=))..tq.

    ReplyDelete
  2. wah...bestnye...leh gune utk bridesmaid la...tq dear!

    ReplyDelete
  3. Atin : memang senang je kan..sila try yer :)

    Anis_Apis : try la.nti jgn lupe tunjuk hasil tau

    Epa : memang sesuai untuk bridesmaid kannnnn..mesti comelll habis

    ReplyDelete
  4. lawa nya dear. suka sangat. nak try wat ar nanti.
    thanx 4 da tutorial. :)

    ReplyDelete
  5. haah la..tak terfikir pun camni kan..best2..nak try jugak lah..hhehe

    ReplyDelete
  6. SALAM...NK KIPNAP IDEA N LEI?sweet sgt

    ReplyDelete