Tuesday, 18 May 2010

pengalaman pertama

entri yang sepatotnye diwujudkan pada abad lepas. tapi sebab sgt2 bz, hambek la wlaupun dah sgt basi..
aritu kakak n abg ipar saya ajak pegi kenduri cukur jambol member die. eh bukan. cukur jambul anak member die.takkan member die dah tue2 cukur jambol nak ajak orang. takde sape hingin nak pegi..haha..
ni acara mencukur jambul. ke menggunting? menggunting kot sbb gune gunting. pas gunting, kene sapu hape ntah gune daun pandan yang ade dalam kelapa muda tu..maybe air kelapa. tak bape pasti la..
ni la anak kepada member abang ipar saya merangkap jiran kakak saya.. haha ape punya ayat da.. kesimpulannya, ni la baby yang digunting jambul..ngeeee
ok2, back to the topic.. sebenarnye acara gunting jambul di atas bukan la pengalaman pertama seperti digembargemburkan kat title entri.. pengalaman pertamanya bila saya terpaksa makan nasi ambang dalam talam berkongsi-kongsian..
tengok je tuan rumah angkat makanan, dalam hati dah rase nak balik rumah terus. tak penah2 makan dalam talam. tapi ni tradisi kt johor.especially org jawa yang masih kekalkan adat istiadat diorang.. kate nak jadi orang jawa, harus la belajar kn..ehem2..
tengok..banyak gile nasi die. kalau sorang2 makan mahunye tak bangun 10hari. ni pun ktorang makan 6orang tapi separuh je yang abis..
selepas 6tahun dudok johor, last2 dapat la jugak merasa makan dalam talam ni.. so, harus la tulis dalam blog untuk tatapan anak cucu akan datang.. ecehhh angan2 sampai ke cucu terus.. xtahannnn...

No comments:

Post a Comment