Monday, 28 November 2011

DIY Bunga Kristal

eh bunga kristal memang cantik buat bunga tangan kan. tapi macam dah tak trend sangat la sekarang.tapi fedulik la dah tak trend ke hape kan.yang penting aku nak jugak buat.~~sebenarnya dah terbeli kristal ni dan tak tau nak buat apa.haha

tapi ada berapa hari je lagi ni. entah sempat ke tidak aku nak siapkan. dah buat hampir 70%. kerja lain banyak lagi wooo..kalau tak sempat,memang aku bantai bunga biasa sudah la nanti..

apa-apa hal pun, jom la layan tutorial aku ni. tutorial la sangattt kaann...huhu


perkara wajib. mesti la ada kristal. yang bentuk kelopak tu, then yang bulat tu untuk letak kat tengah. make sure beli kristal yang betul.kristal yang 1 lubang macam yang biru tu is better. bukan 2 lubang macam putih tu. tapi kalau untuk letak tengah je takpe.eh banyak bebel pulak..ngeheee

dawai bunga.aku guna kaler silver punya.macam dawai untuk buat bunga dip tapi keras sikit.

playar.eh playar kan namenye.benda ni penting kalau dawai tu keras. kalau dawai yang lembut tu ok je kot guna tangan untuk kemaskan dawai kat kristal tu..

cara nak buat:
1. ambik dawai tu dan masuk dalam lubang kristal dan kemaskan.sampai kemas ok!!
sampai jadi macam ni.paham?

2. ambik 5 kelopak yang dah lilit dengan dawai dan camtumkan beliau mengikut citarasa dan kepuasan hati.
3. letak gam(better glue gun) kat tengah dan letak kristal putih yang bulat kat atas tadi. yang ni takde gambar.buat gambaran sendiri la ye..maap..

ok inilah hasilnya..baru buat 11kuntum. tak tau la berapa banyak yang perlu untuk buat hand bouquet ni. mari la berdoa sama-sama dengan saya supaya berjaya menyiapkan. kalau tak, simpan je la bunga kristal ni untuk next DIY..huhu

pesanan untuk diri sendiri : kalau dah berbelog je tak kira masa, memang la tak sempat wooiii..fine blog..bijak mengingatkan tuan blog..daaaa

3 comments:

  1. cantik dear..hopefuly u dpt siapkan b4 d day!!! =)

    ReplyDelete
  2. letih tak buat ni? macam klo buat banyak2 akan letih ye.

    btw, good job girl! salam perkenalan~

    ReplyDelete
  3. Nurul izayanai :thanks dear..

    dhiera : tak sempat letih la.buat ni simple je.cuma kena rajin la.i ni jap rajin jap malas.memang lambt la nk siap..hehe

    ReplyDelete